Ferdige pakker eller enkeltvarer

Det finnes et relativt klart skille mellom selskaper som leverer dagligvarer enkeltvis og de som leverer ferdige pakker med oppskrifter. Begge kategoriene har begynt å tilby tjenester som overlapper, men i bunn finnes det likevel en forskjell.

Leverandører av ferdige matkasser

Markedet for ferdige matkasser har vært preget av rask utvikling og konsolidering. I dag er for eksempel de to store gjenværende aktørene på markedet, Adams matkasse og Godt Levert, samlet i et konsern. Det finnes også noen mindre nisjeaktører, som for eksempel Kokkeløren, men matkassemarkedet er helt klart tøft og det er vanskelig å etablere seg.

For noen familier vil ferdige matpakker være midt i blinken, da de kan gi inspirasjon i en hektisk hverdag. Selv om antallet leverandører er redusert, finnes det også et relativt stort utvalg av forskjellige pakker med egne temaer. Dessuten er det mulig å tilpasse hvor mange måltider som skal være med i en pakke, noe som definitivt er nødvendig i en hverdag der mange familier ikke spiser middag sammen hver eneste dag i uken.

Mer tradisjonelle dagligvarebutikker på nett

I dag er det egentlig bare Kolonial.no som er en ren nettbutikk for dagligvarer. I en periode prøvde Marked.no å konkurrere med et lignende konsept, men de var nødt til å gi opp i et marked som fortsatt er preget av lave marginer. Kolonial.no har heller ikke tjent penger, men det er mulig at det vil være enklere å oppnå lønnsomhet med tanke på at de nå er mer eller mindre alene i markedet for rene nettbutikker med dagligvarer.

Dessuten tilbyr både Meny og Coop hjemlevering av varer, og spesielt Meny har etablert seg som en aktør i dette markedet. Det forutsetter selvfølgelig at man bor i området der det er mulig å få levering, men det gjelder for så vidt også for Kolonial.no. Sammenlignet med mer tettbefolkede land er distribusjon uten tvil en stor utfordring for alle de norske aktørene.

Overlapp mellom tjenestene – og andre utfordrere

Det er spennende å følge med på hvordan disse to kategoriene også konvergerer i alt større grad.

  • Kolonial.no og Meny tilbyr oppskrifter og ferdige pakker, der det er mulig å legge alle ingrediensene i en oppskrift i handlekurven med et klikk. Det er dessuten mulig å lagre oppskrifter eller til og med få de utskrevet på papir sammen med varene.
  • Matkasseleverandørene, som for eksempel Godt Levert, prøver seg med ekstra kasser med frukt, Tex-Mex og lignende. For disse leverandørene er det en åpenbar trussel at kundene uansett må besøke en fysisk butikk, eller handle hos konkurrentene som Kolonial.no, for å få tak i det som ikke er inkludert i matkassene.

I noe grad konkurrerer restauranter med hjemlevering av mat i det samme markedet som matkasseleverandørene, og digitaliseringen er viktig også her. I tillegg finnes det noen litt mer ukjente aktører, som Morgenlevering. Etter oppkjøp av konkursboet etter Brødboksen er de egentlig den eneste leverandøren av ferskt brød om morgenen. I tillegg har de et lite utvalg av hygiene- og vaskeprodukter, sammen med aviser, bøker og blomster.